Takto vzniká s. r. o.

Založenie firmy je snom mnohých. Najmä pri začiatkoch podnikania sa ľudia často rozhodujú, či budú podnikať na živnosť alebo si založia svoju vlastnú spoločnosť. Najobľúbenejšou právnou formou v prípade spoločnosti je spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.). Čo všetko potrebujete splniť pred jej založením a čo by ste mali vedieť?

zmluva

Spoločnosť s ručením obmedzeným

Spol. s r. o. je na Slovensku veľmi obľúbenou formou podnikania a zaraďujeme ju medzi obchodné kapitálové spoločnosti. Založiť túto spoločnosť môže aj len jeden spoločník, teda vlastník. V tomto prípade hovoríme o tzv. jednoosobovej eseročke. Najvyšší počet spoločníkov pri s. r. o. je 50. Tento typ spoločnosti je charakteristický najmä pre malé a stredné podnikanie. Výhodou oproti akciovej spoločnosti je nižšie základné imanie, ktoré je pri s. r. o. len 5 000 € (pri a. s. 25 000 €). Zakladacím dokumentom „eseročky“ je pri jednoosobovej zakladateľská listina a pri viacerých spoločníkoch spoločenská zmluva.

Povinnosti pred založením s. r. o.

Pred založením spoločnosti si vytvorte podnikateľský zámer – opis vášho podnikania, personál, financie, predpokladané náklady, výnosy, atď. Podnikateľský zámer od vás môže vyžadovať aj banka pri poskytnutí úveru alebo pri žiadosti o príspevok na SZČO. Niekedy sa dokonca vyžaduje podnikateľský plán, ktorý je rozsiahlejší.

podnikanie

Pred podpisom zakladajúcich dokumentov si musíte určiť spoločníkov, konateľov a správcu vkladu, ak má spoločnosť viacerých spoločníkov a takisto výšku ich vkladu. Okrem toho vás potrápi početná dokumentácia a vybavovanie na úradoch. Po vypracovaní a schválení všetkých dokumentov konečne môžete podať návrh na zápis spoločnosti do obchodného a živnostenského registra. Dňom zápisu vaša spoločnosť vzniká. Pre zjednodušenie týchto vybavovačiek, dokumentov, overení sa môžete obrátit na spoločnosť ezmluva.sk, ktorá tento celý proces absolvuje za vás.

Back To Top